E-learning

Dotychczas przede wszystkim prowadziliśmy szkolenia o charakterze warsztatowym, podczas których uczenie się następowało w bezpośrednim kontakcie. E-learning w porównaniu z warsztatami daje pewne nowe możliwości, inne zaś zabiera. Przede wszystkim pozwala na zdobywanie wiedzy i umiejętności „na odległość”. Za pomocą internetu można zapoznać się ze scenariuszami zajęć, można wydrukować pomoce potrzebne do pracy w grupach, można obejrzeć zdjęcia z przykładowymi efektami pracy, prezentacje slajdów, wykłady audio czy filmy pokazujące w praktyce stosowanie proponowanych metod czy programów. Jest to wielki ułatwienie i oszczędność czasu. Z drugiej strony nie ma tu możliwości bezpośredniego kontaktu z prowadzącym i grupą, jaką daje klasyczny warsztat. Dlatego też e-learning polecamy jako uzupełnienie szkoleń warsztatowych.

Obecnie mamy w ofercie kilka szkoleń e-learnigowych, adresowanych dla katechetów. Są to szkolenia na platformach www.gorliwiec.pl (bezpłatne) oraz www.ekademia.pl (bezpłatne oraz płatne). Jednym z nich jest „Szkoła życia z Bogiem” prezentujący program przygotowania do bierzmowania.

Pracujemy nad propozycjami o charakterze edukacyjnym i wychowawczym. Chcemy przynajmniej część treści dostępnych dotychczas w formie warsztatowej przedstawić w formie e-learningu. Mamy nadzieję, że od września 2011 r. nasza oferta w tym względzie będzie szeroka.