Z życia Wolontariatu w 2011 r.

Mikołajki w Wilkowie

Trzeciego grudnia 2011 roku nowo wyremontowaną po powodzi szkołę w Wilkowie odwiedził Św. Mikołaj.

Pani Dyrektor powitała wszystkich przybyłych na spotkanie gości: Panią Anię Wójtowicz ze Stowarzyszenia Przyjaciół Parafii Poczekajka, Pana Zbyszka Barcińskiego prezesa Stowarzyszenia Pedagogów NATAN, panią Agnieszkę Szajdę opiekuna Wolontariatu studenckiego działającego przy Stowarzyszeniu, grupę 9 wolontariuszy studentów KUL i p. Piotra Nurzyńskiego operatora kamery i fotografia. Oczekujące na przybycie Świętego Mikołaja dzieci klas 0, 1, 2, i 3 wzięły udział w zabawie. Tańcząc przeniosły się „samolotem” do krainy Św. Mikołaja. Po przybyciu na miejsce w rytm muzyki upiekły dla Niego kilka pysznych ciast, min. szarlotkę, piernik i sernik. Zaopatrzone w słodki poczęstunek dla Mikołaja udały się do stoisk, przy których czekali na nich Wolontariusze. pc030694

Mikołajki w Wilkowie - przygotowania

Wolontariusze poprowadzą zabawę mikołajkową dla 100 osób. To pierwsza tak duża impreza, którą przygotują wraz ze Stowarzyszeniem Przyjaciół Parafii „Poczekajka”. Spotkanie z Mikołajem odbędzie się 3 grudnia 2011 roku w odremontowanej po powodzi Szkole Podstawowej w Wilkowie.

Wolontariusze NATANA - ruszyli do pracy

W niedzielę 23 października 2011 roku o godzinie 10 Mszą św. rozpoczęło się pierwsze w tym roku akademickim spotkanie wolontariuszy, działających w wolontariacie przy Stowarzyszeniu Pedagogów NATAN. Jak zwykle zebraliśmy się przy ul. Misjonarskiej 4, gdzie omówiliśmy najważniejsze sprawy organizacyjne związane z naszą pracą w wolontariacie. Najpierw jednak nastąpiła część integracyjna: przedstawiliśmy się i krótko opowiedzieliśmy o sobie, swoich studiach i zainteresowaniach, ponieważ w tym roku dołączyło do nas wielu nowych wolontariuszy z różnych kierunków: psychologii, pedagogiki, filologii polskiej itd. Później skupiliśmy się na sprawach organizacyjnych i podpisaliśmy umowy, które zobowiązują nas do pomocy dzieciom borykającym się z  trudnościami w nauce. Na nurtujące nas pytania, odnośnie naszych obowiązków, odpowiedziała Pani Agnieszka Szajda – koordynator działań naszego wolontariatu. Ustaliliśmy też terminy kolejnych spotkań i zajęliśmy się omawianiem wyglądu i „zawartości” części serwisu internetowego www.pokojnauczycielski.natan.pl, na którym będzie można śledzić naszą pracę. Spotkanie przebiegało w bardzo miłej atmosferze. Każdy wolontariusz z filiżanką kawy lub herbaty w dłoni, zajadając się ciasteczkami, ogrzewał się przy kominku i przedstawiał swoje pomysły dotyczące dalszej pracy naszego wolontariatu w tym roku akademickim.

Zapraszamy wszystkie chętne osoby, które chciałaby do nas dołączyć.

Kolejne spotkanie już 27 listopada!

Autor: Maria Czyż – IV rok pedagogiki KUL

Konsultacja redakcyjna: Ewa Żydek - III rok filologii polskiej KUL