Z życia Wolontariatu w 2014r.

"Figury i bryły geometryczne"

26 kwietnia spotkaliśmy się, aby tworzyć małe dzieła sztuki z papieru. Naszą trenerką była  Pani Jolanta  Gawryluk,  która  podzieliła  się z nami tajnikami  składania  origami modułowego. Dowiedzieliśmy  się  co  z  tym  wspólnego  ma  „szafa”  czy  „kieszonka”.  Początkowo  wszystkim drżały ręce, gdy przyglądali się na zręczność i łatwość z jaką kolejne elementy prezentowała nam Pani Jola,  ale jak sama  zauważyła, szybko i sprawnie  przyswoiliśmy  zaprezentowaną technikę.

Efektem  naszej  wspólnej  pracy  był  własnoręcznie  przygotowany  napis z nazwą naszego Stowarzyszenia wykonany z sześcianów origami.

Później  jeszcze samodzielnie wytworzyliśmy  chińską  grę  tangram. Okazało się,  że złożenie kwadratu z 7 elementów jest trudniejsze niż 200 częściowe puzzle. Udało nam się jednak stworzyć z tych elementów także chińczyka, kota, psa czy nawet królika.

Było to naprawdę bardzo cenne spotkanie i zdobytą wiedzę będziemy mogli wykorzystać w pracy z uczniami rozwijając ich wyobraźnię przestrzenną i w różnych innych sytuacjach, a przy okazji świetnie się bawiliśmy.

"Dżdżownica w uprzęży"

Czy można przez zabawę nauczyć się ortografii? Oczywiście, że tak! Udowodniła nam to pani Ewa Kata, przeprowadzając dla nas warsztat pt. „Dżdżownica w uprzęży”.  Ortomagiczne karty, wykreślanki, rysunki – to tylko niektóre pomoce dydaktyczne, które pozwalają w niebanalny sposób przybliżyć uczniom zasady ortograficzne. Gry i zabawy, w których brałyśmy udział, pozwoliły nam lepiej zrozumieć zasadę ich działania, a także przypomnieć sobie co nieco z czasów szkolnych.

Nawet nie odczułyśmy upływającego czasu, a co najważniejsze, dowiedziałyśmy się, że zadania można modyfikować i wykorzystywać zarówno w pracy grupowej, jak i indywidualnej. Nabyte umiejętności, a także materiały, które otrzymałyśmy, na pewno zostaną przez nas wykorzystane w pracy w szkole. Połączenie przyjemnego z pożytecznym, na pewno da świetne efekty!