Katechetyczne Targi Metodyczne - Mosty Współpracy

rozpoczęcie targówZ inicjatywy, prowadzonego przez nasze Stowarzyszenie, serwisu katechetycznego www.katecheza.natan.pl w dniu 5.03.2011, w Warszawie, odbyły się Katechetyczne Targi Metodyczne - Mosty Współpracy.

Ideą Targów było zaprezentowanie różnego rodzaju pomysłów metodycznych dotyczących katechezy – tak szkolnej, jak i parafialnej. Takim pomysłem – inspiracją dla innych mogą być: konkretne katechezy, programy autorskie, metody pracy, pomoce dydaktyczne, warsztaty szkoleniowe, serwisy internetowe. Autorzy prezentacji mieli dokładnie 10 minut na pokazanie i omówienie prezentacji w programie Power Point (maksymalnie 20 slajdów). Hasłem tych prezentacji było: „Pokaż! Zainspiruj! Odeślij! Pokaż swój pomysł przez obraz, film, grafikę. Rzuć ideę i daj zainteresowanym informację, gdzie mogą znaleźć coś więcej”.

logo pdfProgram Katechetycznych Targów Metodycznych - Mosty Współpracy - 5 marca 2011r. (pdf - 517 KB)

Film przedstawiający autorów prezentacji występujących podczas Targów - autor: o. dr Mirosław Chmielewski CSrR

Do współpracy przy organizacji Targów zaprosiliśmy takie instytucje jak: Miesięcznik KATECHETA, Wydział Wychowania Katolickiego Archidiecezji Lubelskiej, Wydział Katechetyczny Diecezji Warszawsko-Praskiej, Katedra Katechetyki Szczegółowej Instytutu Teologii Pastoralnej i Katechetyki Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II.

Patronat honorowy nad targami przyjął ks. bp Marek Mendyk (Przewodniczący Komisji d.s. Wychowania Katolickiego przy Episkopacie Polski). Gościem Honorowym był ks. abp Henryk Hoser – Ordynariusz Diecezji Warszawsko-Praskiej.

pismo abp. Hoserapismo
pismo Lubelskiego Kuratora Oświaty

Prezentacja filmowa z przebiegu Targów - autor: mgr Karolina Kapeluszna

logo renovabisTargi zostały dofinansowane przez katolicką Fundację RENOVABIS (Niemcy) w ramach projektu „Rozwój internetowego serwisu katechetycznego NATAN”

Podczas Targów zaprezentowano 21 pomysłów metodycznych w takich kategoriach jak: modele, programy, pomysły, akcje, Internet.. W Targach wzięło łącznie udział ok. 150 osób. Przy obsłudze organizacyjnej Targów pomogła nam grupa studentów – wolontariuszy, która mocno zaangażowała się w przygotowanie i sprawne przeprowadzenie Targów.

Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z Katechetycznych Targów Metodycznych - Mosty Współpracy
autor: Lucjan Chmielewski

Więcej o Targach: