Wydarzyło się w 2011 r.

Warsztat: "Filcowanie na mokro: elementy biżuterii i etui na telefon"

na stronie1Dziesięciogodzinny warsztat, pod nieco wilgotnym tytułem "Filcowanie na mokro: elementy biżuterii i etui na telefon", będący częścią projektu Pedagogiczna Akademia NATANA - Jesień 2011, poprowadziła w dniu 26 listopada 2011 r. Pani mgr Violetta Dryło. Na warsztacie gościlismy uczestniczki z terenu województwa lubelskiego (Kaliszany, Krasnystaw, Lublin). Grupa nie była liczna, ale dzięki temu więcej udało się zrobić. A co Panie robiły na warsztacie?

Warsztat: "Jak dotrzeć do trudnego ucznia?”

na strone1W ramach projektu Pedagogiczna Akademia NATANA – Jesień 2011 prowadzonego przez nasze Centrum Szkoleniowe NATAN w dniu 22 listopada 2011 r. odbył się warsztat „Jak dotrzeć do trudnego ucznia?”.

Czterogodzinny warsztat dla nauczycieli, wychowawców i studentów prowadziła Pani mgr Sylwia Mazurek. Zajęcia odbyły się w naszej sali spotkań znajdującej sie w budynku na ul. Misjonarskiej 4 w Lublinie.

Działalność Małgorzaty Dec jako przykład przywołany w wywiadzie na portalu wiara.pl

malgorzata decDziałalność Pani Małgorzaty Dec - członkini naszego Stowarzyszenia - została przywołana przez ks. prof. dr hab. Henryka Witczyka w wywiadzie, jaki został przeprowadzony z Księdzem Profesorem przez redakcję "Gościa Niedzielnego".

Wywiad ukazał się na stronach portalu wiara.pl w dniu 21 listopada 2011 r.

Stoisko Stowarzyszenia podczas Międzynarodowej Konferencji Naukowej "Wychować dobrych chrześcijan i uczciwych obywateli"

na stroneW dniach 18-19 listopada 2011 r. Katechetyka KUL Jana Pawła II zorganizowała w Lublinie Międzynarodową Konferencję Naukową "Wychować dobrych chrześcijan i uczciwych obywateli".

Nasze Stowarzyszenie podczas trwania konferencji otworzyło stoisko. Oferowaliśmy wszystkim zainteresowanym kilka tytułów publikacji książkowych, wśród których większość stanowiły publlikacje naszego Wydawnictwa NATAN. Każdy z odwiedzających nasze stoisko został zaopatrzony w komplet ulotek o naszym Stowarzyszeniu, Wolontariacie oraz ofercie warsztatowej realizowanej w ramach Pedagogicznej Akademii NATANA.

Wydaliśmy książkę "Korelacja nauki religii katolickiej z edukacją szkolną"

ksiazka 5We listopadzie 2011 r. nasze Wydawnictwo NATAN wydało książkę "Korelacja nauki religii katolickiej z edukacją szkolną" pod redakcją ks. dr hab. Andrzeja Kicińskiego prof. KUL.

Nowa pozycja wydawnicza jest przeznaczona dla każdego nauczyciela, który realizuje korelację z innymi przedmiotami. Szczególnie pomocna jest dla katechetów w planowaniu korelacji z historią, biologią, wychowaniem fizycznym, językiem angielskim, plastyką, filozofią i informatyką.

Listopadowe spotkanie lubelskich członków, sympatyków i wolontariuszy Stowarzyszenia

film15 listopada 2011 r. (wtorek) na ul. Misjonarskiej 4 w Lublinie, odbyło się kolejne spotkanie członków i sympatyków Stowarzyszenia Pedagogów NATAN.

Tematem przewodnim tego spotkania była "Szanse i zagrożenia pomocy psychologiczno-pedagogicznej". Zagadnienia, które w środowisku szkolnym wywołały poruszenie oraz zrodziły wiele pytań, i kontrowersji zostały omówione w formie dyskusji panelowej, w której udział wzięli: pedagog szkolny Agnieszka Szajda oraz nauczyciel i wychowawca Jolanta Gawrylak. Nie dotarł na spotkanie trzeci zaproszony Gość - dyrektor Jerzy Jarosiński.

Wernisaż "Alchemia Kobiet" z pracami Violetty Dryło

Violetta Dryło przy swej pracy wikliniarskiejWernisaż "Alchemia Kobiet" odbył się 13 października 2011 roku w Akademickim Centrum Kultury UMCS Chatka Żaka. Wystawy dedykowane były w roku Marii Curie-Skłodowskiej Patronce Uniwersytetu na inaugurację roku akademickiego 2011/12. Swoją twórczość w szerokim spectrum konwencji i środków zaprezentowały artystki pracujące na Uniwersytecie. Wernisaż otworzył prorektor UMCS, następnie przedstawiono wszystkie artystki prezentujące swoją twórczość. Kurator wystawy dr Ewa Niestorowicz wprowadziła zebranych w świat alchemii kobiet. Następnie artystkom wręczono podziękowania i kwiaty. A potem każdy uczestnik wernisażu mógł „wejść” w tygiel rozmaitych technik, tematów i środków połączonych alchemiczną mocą …

Październikowe spotkanie lubelskich członków, sympatyków i wolontariuszy Stowarzyszenia

Jurek Jarosiński z filcowaną torebkąW drugi wtorek października 2011 r., w sali gościnnego domu o. Redemptorystów przy ul. Misjonarskiej 4 w Lublinie, odbyło się comiesięczne spotkanie lubelskich członków i sympatyków Stowarzyszenia Pedagogów NATAN. Tym razem stałe grono bywalców swą obecnością wzbogaciły wolontariuszki i kandydatki na wolontariuszki naszego Stowarzyszenia.

Wartym podkreślenia jest fakt, że było to pierwsze spotkanie w nowej formule spotkań.  Owo swoiste „nowe otwarcie” pokazało swoją siłę tuż po wstępnej części prowadzonej przez Zbyszka Barcińskiego, a koncentrującej się na oczekiwanych przez uczestników tematach przewodnich kolejnych spotkań. Właśnie po tym nastąpiło „clou” spotkania, czyli… nauka wytwarzania biżuterii z koralików!

Wydaliśmy książkę "Praktyczny kurs modlitwy"

książka We wrześniu nasze Wydawnictwo NATAN wydało książkę "Praktyczny kurs modlitwy" autorstwa ks. Zbigniewa Pawła Maciejewskiego.

Nowa pozycja wydawnicza jest z założenia elementarzem wprowadzającym czytelnika w metodę modlitwy zwaną Lectio Divina.

"Empeczwórka i komórka - Katechizowany 2011"

W dniach 12-13.09.2011, podczas dziesiątej edycji Ogólnopolskiego Spotkania Dyrektorów Wydziałów Katechetycznych organizowanego przez Wydawnictwo WAM, w sesji naukowej swoje wystąpienia mieli członkowie Stowarzyszenia Pedagogów NATAN.

Letnia Szkoła Pedagogów w Piekarach

na zajęciach LSP w PiekarachW dniach 18-23 lipca 2011 r. w Piekarach k. Krakowa miała miejsce Letnia Szkoła Pedagogów. Gościło nas Centrum Edukacyjnym „Dobra Nowina 2000” prowadzone przez Fundację im. Ks. Siemaszki.

Celem tegorocznej Letniej Szkoły Pedagogów był rozwój serwisu internetowego www.pokojnauczycielski.natan.pl . Pracowaliśmy w trzech równoległych grupach:

1. redakcja serwisu;
  2. prowadzenie bloga eksperckiego;
  3. nagrywanie i obróbka filmów.

Piknik na zakończenie roku pracy - czerwiec 2011 r.

gra w piłkę nożnąPogodne popołudnie 4 czerwca 2011 r. lubelscy członkowie, wolontariusze, sympatycy i przyjaciele Stowarzyszenia Pedagogów NATAN spędzili na pikniku. Wraz z naszymi rodzinami byliśmy gośćmi Fundacji Szczęśliwe Dzieciństwo w jej domu, w Motyczu Leśnym koło Lublina.

Katechetyczne Targi Metodyczne - Mosty Współpracy

rozpoczęcie targówZ inicjatywy, prowadzonego przez nasze Stowarzyszenie, serwisu katechetycznego www.katecheza.natan.pl w dniu 5.03.2011, w Warszawie, odbyły się Katechetyczne Targi Metodyczne - Mosty Współpracy.

Ideą Targów było zaprezentowanie różnego rodzaju pomysłów metodycznych dotyczących katechezy – tak szkolnej, jak i parafialnej. Takim pomysłem – inspiracją dla innych mogą być: konkretne katechezy, programy autorskie, metody pracy, pomoce dydaktyczne, warsztaty szkoleniowe, serwisy internetowe. Autorzy prezentacji mieli dokładnie 10 minut na pokazanie i omówienie prezentacji w programie Power Point (maksymalnie 20 slajdów). Hasłem tych prezentacji było: „Pokaż! Zainspiruj! Odeślij! Pokaż swój pomysł przez obraz, film, grafikę. Rzuć ideę i daj zainteresowanym informację, gdzie mogą znaleźć coś więcej”.

logo pdfProgram Katechetycznych Targów Metodycznych - Mosty Współpracy - 5 marca 2011r. (pdf - 517 KB)

"Gość Niedzielny" pisze o nas!

artykul

W lubelskim dodatku do "Gościa Niedzielnego" z 23 stycznia 2011 r.  ukazał się artykuł o naszym Stowarzyszeniu.

Autorka, Pani Justyna Jarosińska, stara się przybliżyć czytelnikom misję naszego Stowarzyszenia i sposoby jej realizacji.